Позичальникам ПАТ «Банк Михайлівський» запропоновано нові умови реструктуризації кредитної заборгованості

27 Октября 2017

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб, рішенням виконавчої дирекції від 26 жовтня 2017 року, погодив внесення тимчасових змін в раніше затверджені умови реструктуризації кредитної заборгованості за всіма споживчими бланковими кредитами/овердрафтами, наданими ПАТ «Банк Михайлівський». Таке рішення стало черговим кроком у послідовній роботі Фонду зі створення найбільш сприятливих умов для позичальників ПАТ «Банк Михайлівський».

Так, зокрема:

-  на період з 03.11.2017 р. по 31.12.2017 р. запроваджується єдина процентна ставка як за строковою, так і за простроченою заборгованістю в розмірі 0,1% на місяць (1,2% річних);

- на період з 01.01.2018 р. по 31.03.2018 р.  - 0,1% на місяць (1,2% річних) за строковою заборгованістю та в розмірі подвійної облікової ставки НБУ за простроченою.

З 01.04.2018 р. буде відновлено Умови реструктуризації, які діяли до внесення змін, а саме 3% на місяць (36% річних) за строковою та 5% на місяць (60% річних) за простроченою заборгованістю.

Нагадаємо, навесні поточного року було затверджено Умови  реструктуризації кредитної заборгованості фізичних осіб за всіма споживчими бланковими кредитами/овердрафтами, наданими ПАТ «БАНК МИХАЙЛІВСЬКИЙ». З моменту запровадження Умов реструктуризації і до 01.10.2017 р. за більш ніж 43,6 тис. кредитних договорів була здійснена оплата, що є підтвердженням акцептування позичальниками умов реструктуризації, а понад 5,6 тис. позичальників протягом квітня-вересня поточного року повністю виконали свої зобов’язання перед банком. Крім того, як і було обіцяно Фондом гарантування, усі платежі, сплачені позичальниками банку на рахунки в ПАТ «БАНК МИХАЙЛІВСЬКИЙ» до моменту запровадження реструктуризації, також були зараховані на погашення  заборгованості та враховані при нарахуванні відсотків.

Варто наголосити, що рішення про внесення тимчасових змін в Умови реструктуризації, стало черговим кроком у послідовній роботі Фонду зі створення найбільш сприятливих умов для всіх позичальників ПАТ «Банк Михайлівський» і передусім тих, хто наразі чекають остаточного судового рішення у справах. Як відомо, у рамках адміністративного і чисельних кримінальних проваджень, продовжуються судові спори між ПАТ «Банк Михайлівський» та ТОВ  «ФК «Плеяда» і ТОВ «ФК «Фагор» щодо приналежності кредитного портфелю банку.

ТОВ «ФК «Фагор», який наразі позиціонує себе належним кредитором за згаданим портфелем, застосовує всі методи аж до тих, що знаходяться на межі закону, по стягненню заборгованості з позичальників ПАТ «БАНК МИХАЙЛІВСЬКИЙ». І розмір боргу за кредитним договором зростає шаленими темпами – крім нарахування максимально можливих сум процентів ТОВ «ФК «ФАГОР» нараховує пені, штрафи та інші санкції за несвоєчасну сплату боргу, за сплату в неповному обсязі та т. ін.

Разом з тим, позичальники банку повинні знати, що ТОВ «ФК «ФАГОР» не має прав кредитора за кредитними договорами, укладеними громадянами з ПАТ «БАНК «МИХАЙЛІВСЬКИЙ», як в силу того, що не були дотримані  вимоги законодавства щодо порядку повідомлення про відступлення права вимоги, так і в силу того, що досі тривають судові справи щодо прав кредитора за кредитним портфелем і остаточне рішення ще не винесено.

До відома, детальні умови реструктуризації, зокрема розміри та терміни сплати заборгованості, а також інформація про те, яким чином позичальники зможуть погодитися (акцептувати) із зазначеними умовами, можна знайти на офіційному сайті  ПАТ «БАНК МИХАЙЛІВСЬКИЙ» - www.mbank.kiev.ua.