ШАНОВНІ КЛІЄНТИ-ПОЗИЧАЛЬНИКИ ПАТ «БАНК МИХАЙЛІВСЬКИЙ»

25 Апреля 2017

ШАНОВНІ КЛІЄНТИ-ПОЗИЧАЛЬНИКИ  ПАТ «БАНК МИХАЙЛІВСЬКИЙ»!

На адресу ПАТ «БАНК МИХАЙЛІВСЬКИЙ» надходять звернення позичальників-фізичних осіб зі скаргами щодо вимагання від них ТОВ «ФК «ФАГОР»  коштів на погашення заборгованості за кредитами, отриманими від ПАТ «БАНК МИХАЙЛІВСЬКИЙ», а також з інформацією про отримання телефонних дзвінків від осіб, які представляються працівниками ПАТ «БАНК МИХАЙЛІВСЬКИЙ» та вимагають (рекомендують) сплачувати заборгованість за кредитними договорами на рахунки інших, ніж банк,  отримувачів (зокрема, ТОВ «МІРА ФІНАНС»).

У зв’язку з цим та з метою недопущення випадків незаконного стягнення коштів з клієнтів банку нагадуємо:

22.02.2017 року Київський апеляційній адміністративний суд, у ході розгляду справи щодо правомірності віднесення до категорії нікчемних договору факторингу № 1905 від 19.05.2016, укладеного між  ПАТ «БАНК МИХАЙЛІВСЬКИЙ» та ТОВ «ФК «ПЛЕЯДА», задовольнив апеляційні скарги Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та Уповноваженої особи Фонду на ліквідацію ПАТ «БАНК МИХАЙЛІВСЬКИЙ», а в задоволенні позову ТОВ «ФК «ПЛЕЯДА» відмовив в повному обсязі.

Отже, судом підтверджено  правомірність дій Уповноваженої особи Фонду на ліквідацію ПАТ «БАНК МИХАЙЛІВСЬКИЙ» щодо віднесення вказаного Договору факторингу до категорії нікчемних, в тому числі дійсність документів, виданих Уповноваженою особою за результатами проведеної перевірки.

Таким чином, в силу ст. 216 Цивільного кодексу України, за нікчемним договором факторингу до ТОВ «ФК «ПЛЕЯДА» фактично не переходили права вимоги за кредитами, наданими банком, та ТОВ «ФК «ПЛЕЯДА» не мало законних підстав здійснювати будь-які дії з такими правами, в тому числі їх відступлення на користь інших осіб.

Крім того, звертаємо Вашу увагу, що відповідно до вимог ст. 516, 1083 Цивільного кодексу України, ст. 11 Закону України «Про захист прав споживачів» позичальники в обов’язковому порядку  мали бути повідомлені про відступлення права вимоги за кредитною заборгованістю. Таке повідомлення мало бути здійснено виключно в письмовій формі, тобто шляхом направлення офіційного листа з оригінальним підписом, скріпленим «мокрою» печаткою. До отримання такого повідомлення у позичальників не виникає обов’язку щодо сплати коштів на користь нового кредитора.

Таким чином, єдиним законним кредитором за кредитами, наданими фізичним особам, був та залишається ПАТ «БАНК МИХАЙЛІВСЬКИЙ». Тільки платежі на його користь направляються на погашення заборгованості за кредитом.

Будь-які інші особи, в тому числі ТОВ «ФК «ФАГОР», ТОВ «МІРА ФІНАНС» не є належними кредиторами та не мають права вимагати сплати платежів на їх користь.

Вимоги неналежних кредиторів про погашення заборгованості, особливо у разі, якщо такі вимоги супроводжуються погрозами, мають ознаки вимагання, що відповідно до ст. 189 Кримінального кодексу України є кримінальним правопорушенням.

Уповноваженою особою Фонду на ліквідацію ПАТ «БАНК МИХАЙЛІВСЬКИЙ» не надавалось жодному з працівників ПАТ «БАНК МИХАЙЛІВСЬКИЙ» доручень та/або повноважень щодо телефонного інформування клієнтів про реквізити, за якими необхідно сплачувати заборгованість за кредитами. Особи, які звертаються до Вас телефоном та повідомляють реквізити для оплати платежів, відмінні від розміщених на офіційному сайті банку http://www.mbank.kiev.ua у розділі «РЕКВІЗИТИ», не є працівниками ПАТ «БАНК МИХАЙЛІВСЬКИЙ» та вводять клієнтів в оману.

При отриманні таких вимог, в тому числі телефоном, рекомендуємо позичальникам ПАТ «БАНК МИХАЙЛІВСЬКИЙ» звертатись до правоохоронних органів з відповідними заявами.

Звертаємо Вашу увагу, що виконавчою дирекцією Фонду було прийнято рішення №840 від 02.03.2017 «Про погодження уніфікованих умов реструктуризації кредитної заборгованості позичальників ПАТ «БАНК МИХАЙЛІВСЬКИЙ», яке передбачає, зокрема, можливість сплати заборгованості без застосування банком штрафних санкцій та комісій, встановлених договорами про надання кредиту.

Детальні умови реструктуризації, в тому числі розміри та терміни сплати заборгованості, а також інформація про те, яким чином позичальники зможуть погодитися (акцептувати) із зазначеними умовами, розміщена  на офіційному сайті  ПАТ «БАНК МИХАЙЛІВСЬКИЙ» у розділі  «Реструктуризація кредитів»  та сайті Фонду гарантування вкладів фізичних осіб http://www.fg.gov.ua/.